Sorø Klosterkirke 
Akademigrunden 4
4180 Sorø
Tlf. 57 82 10 12

Sorø Klosterkirkes kirkekontor
Munkevænget 22
4180 Sorø
Tlf. 57 83 26 20

Sorø Klosterkirke på Facebook 

Den store gudstjeneste
I vore dages ofte hektiske og hurtige livsstil kan man finde ro, skønhed og storhed i Sorø Klosterkirke. Hver søndag siden den første påskemorgen samles kristne for at synge, lytte til troens ord og lade sig inspirere. Der er højmesse i Sorø Klosterkirke hver søndag kl. 10.00. Læs mere her.

Historiens vingesus
Sorø Klosterkirke er bl.a. kendt som gravkirke for Hvideslægten. Opførelsen af kirken blev påbegyndt i 1161, hvor biskop Absalon lod det oprindelige benediktinerkloster omdanne til et cistercienserkloster med munke fra Esrum Kloster.

Hvornår den stod færdig vides ikke med sikkerhed, men den må have været mere eller mindre færdig i 1201, hvor Absalon blev begravet foran højalteret. Ud over at mange af Hvideslægten er stedt til hvile i kirken, er den gravkirke for kong Christoffer 2 og dronning Eufemia, deres søn, kong Valdemar 4. Atterdag, samt Margrethes søn Oluf.

Sorø Klosterkirke blev i 2019 og 2020 udsat for en gennemgribende restaurering, hvor bl.a.  indgangspartiet er ført tilbage til sit oprindelse udseende.

Det bedste orgel
Orgelet blev restaureret i 1944, hvor man bl.a. tilstræbte at genskabe facaden fra 1628. Orglet siges at være et af landets bedste. Det har da også flere gange været benyttet til indspilning af grammofonplader med orgelmusik, bl.a. Mogens Wöldikes indspilning af J.S. Bachs omfattende Orgelbüchlein. I dag betjenes det af kirkens erfarne organist Merethe Lammert Køhl Hansen, og ved dåb, konfirmationer, vielser og bisættelser samt ved søndagenes højmesser fornemmer kirkegængerne tydeligt hendes store kærlighed til det prægtige instrument.

Det er imidlertid ikke kun i forbindelse med kirkelige handlinger, man kan glæde sig over dets smukke klang, men også ved den lange række af koncerter, som kirken året rundt danner en pragtfuld ramme omkring. Det gælder ikke mindst Sorø Internationale Musikfestival, som er en klassisk koncertrække, der tiltrækker dygtige musikere fra både ind- og udland, og som ligeledes lokker publikum til Sorø langvejs fra.

Børn og gamle
Sognepræst Lis Samuelsen står for børnegudstjenester med musikalske indslag og fortællinger om Gud i børnehøjde. Alle børn og voksne er meget velkomne, da der er indhold til refleksion for alle aldre.

Det er også Lis man kan møde til plejehjemsgudstjenesten for alle tre plejehjem i sognet, hvor der efterfølgende serveres kaffe og kage i kirken.

Studiekreds og foredrag
I gåafstand fra kirken finder du kirkekontoret, i Sorø Sognegård på Munkevænget, som også danner rammer om foredrag, debat og studiekredse. Sognepræst Kristian Østergaard gennemgår sammen med holdet litterære klassikere, ofte aktualiseret af eksempelvis en filmatisering, og du er også velkommen!

 


sølvpartner