Grundlagt: 1142

Antal indbyggere: 7.927 (2017)

Motto: “Skolebyen Sorø”

Byen Sorø opstod som bebyggelse i 1142, da stormanden Asser Rig grundlagde det, der senere skulle blive til Sorø Akademi. Dengang var der dog tale om et benediktinerkloster for munke.

Munkene havde dog ikke held med at drive klosteret, og derfor udskiftede stormandens søn, Biskop Absalon, munkene fra benediktinerordenen med cistercienserne, der var kendt som gode jord- og godsforvaltere. Klosteret udviklede sig til nordens største og rigeste klosterområde, noget der fik flere danske konger til besøge grunden. Christoffer II, Valdemar Atterdag samt Oluf II ligger den dag i dag begravet i Sorø Klosterkirke.

I 1536 indtraf Reformationen i Danmark og klosteret blev lavet om til noget der kunne minde om et alderdomshjem for gamle munke. Efter den sidste munks død, stiftede Frederik II i 1586 en kostskole på stedet for 30 borgerlige og 30 adelige drenge. Kostskolen fik navnet Sorø Lærde Skole; et navn som senere ville blive ændret til Sorø Akademi. Byen fik købstadsrettigheder i 1638, da Christian IV oprettede et ridderakademi i nærheden, hvor hans sønner skulle oplæres.

Frem til midten af 1800-tallet var Sorø hjemsted for skolefolk og håndværkere, da terrænet gjorde det vanskeligt at foretage større handel i området. I 1856 fik Sorø en hjælpende hånd, da den øst-vest-gående sjællandske jernbane kom til byen, og der blev oprettet en station lidt syd for centrum.

Sorø har i dag en status som politisk administrationscenter i området – først i Sorø Amt, derefter som hovedby i Vestsjællands Amt og senest hovedkvarter for den noget større Region Sjælland

Byen er på tre sider omringet af søer og mød øst af Søskoven, Bulbro Skov og Stensbøg Vænge. I den sydlige del af byen finder man Sorø Akademi, der rummer gymnasium med kostskoleafdeling, samt Sorø Klosterkirke.

Foto: Anne Beth Witte/Dit Sorø