Danskerne har for alvor fået smag for alkoholfri øl. Det seneste år er salget af den slags øl steget markant, viser nye tal fra Bryggeriforeningen. Et flertal synes, at det er en god idé at servere øl uden alkohol til gæster, der er i bil.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik til Dit Sorø.

Stadigt flere danskere har fået øjnene op for alkoholfri øl, som ifølge lovgivningen må indeholde op til 0,5 % alkohol.

Det seneste år er salget af alkoholfri øl steget med 19 % til over 9 millioner dåser og flasker.

Set over tre år er der sket mere end en tredobling i salget, viser nye tal fra Bryggeriforeningen.

En af forklaringerne er, at de danske bryggerier nu tilbyder forbrugerne flere alkoholfrie øl at vælge imellem, og at brygmestrene er blevet bedre til at fremstille alkoholfrit øl, der smager rigtigt godt, lyder forklaringen fra Bryggeriforeningen.

For tre år siden var der kun enkelte danske øl uden alkohol på butikshylderne, mens ølnydere nu kan smage sig gennem hele 14 danske øl med mellem 0,0 % og 0,5 % alkohol.

“Et stigende antal forbrugere går op i sundhed og en aktiv livsstil, og alkoholfri øl passer rigtigt godt til den forbrugertrend,” siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, der oplyser, at endnu flere alkoholfri øl er på vej fra bryggerierne i 2018.

Hvad serverer du for bilisten?
Ifølge Bryggeriforeningen er det især forældre i børnefamilier, som lægger alkoholfrie øl i indkøbskurven. Og der skummer flest af de alkoholfrie øl i de større byer.

Hos Rådet for Sikker Trafik ser man en klar fordel i, at stadig flere køber alkoholfri øl. Hvis man f.eks. har gæster til middag eller fest, så giver det god mening at servere velsmagende drikkevarer uden alkohol til de gæster, der skal køre hjem.

Og det bakker befolkningen op om. Epinion har gennemført en undersøgelse for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Her siger seks ud af ti, at det er en god eller meget god ide at servere alkoholfri øl til personer, der skal køre hjem i bil fra f.eks. en middag, grillaften eller fest.

“Hvis man står og spytter i en lunken danskvand, mens resten af selskabet skåler i kolde øl eller lækre drinks, er det nemt at blive fristet til at drikke alkohol sammen med de andre. Det øger risikoen for, at promillen er for høj, når man skal køre hjem,” siger Michelle Laviolette, seniorrådgiver i Rådet for Sikker Trafik.

Spritkørsel er medvirkende årsag til hver 6. dødsulykke i trafikken. Lige nu gennemfører Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en landsdækkende kampagne mod spritkørsel.

Kampagnen “Klar til et pust?” vil minde alle om, at hvis man er i tvivl om sin promille, så bør man lade bilen stå. Desuden opfordrer kampagnen til, at man hjælper hinanden sikkert hjem for eksempel ved at servere drikke uden alkohol for de gæster, der er i bil.

Salg af alkoholfri øl i Danmark (mellem 0,0 % – 0,5 % alkohol):

  • 2014: 938.700 liter.
  • 2015: 2.149.700 liter.
  • 2016: 2.695.400 liter.
  • 2017: 3.209.000 liter.
    (kilde: Bryggeriforeningen).

Fakta: Hvad er alkoholfri øl?
Ifølge dansk lovgivning må en øl betegnes som alkoholfri, hvis den indeholder 0,5 % alkohol eller derunder.

Når loven tillader denne lille mængde alkohol, hænger det blandt andet sammen med, at hvis der er gærede sukkerstoffer i en føde- eller drikkevare, kan der forekomme en lille rest alkohol i varen.

I eksempelvis en overmoden banan og i flere frugtjuicer, der ikke er lavet på koncentrat, kan man finde en smule alkohol.