Fredagen før efterårsferien er det traditionen tro skolernes motionsdag. Sorø Privatskoles motionsdag løb af stablen på det naturfredede Flommen. En vigtig dag med masser af bevægelse, frisk luft til hovedet og stærkt sammenhold på tværs af klasser og årgange.

Eleverne er helt klar! Foto: Sorø Privatskole

Det skriver Sorø Privatskole til Dit Sorø.

Temperatuen er efterårsagtig, men til gengæld er solen fuldt fremme på himlen. En perfekt kulisse til skolernes motionsdag.

På Sorø Privatskole starter motionsdagen med at eleverne møder ind på skolen kl. 8.00 helt som normalt.

Helt normal er dagen dog ikke, fordi eleverne er alle iført praktisk tøj med en lille taske til madpakken og noget at slukke tørsten med, hvilket fortæller lidt om, hvad der venter.

Sammen går de til det naturfredede Flommen, hvor løbet starter efter en fælles opvarmning. Eleverne vælger selv, om de følger ruten på 2 km eller 4 km, og hvor hurtigt de vil løbe. Det vil sige, hvor mange omgange de vil nå inden for tiden.

”Skolens forventninger til elevernes fysiske præstationer har klart en betydning. Men det må aldrig opfattes som en autoritær voksenstyring hos eleverne. Det kan ligefrem virke afskrækkende hos nogen. Vi skal være med til at fokusere på elevernes personlige udvikling, mestring og medbestemmelse,” forklarer Søren Mølholm, der er idrætslærer på Sorø Privatskole, og fortsætter:

”Børn og unge bliver motiverende, når de oplever, at bevægelse er sjovt og foregår sammen med jævnaldrende. Især for teenagere spiller venskab en afgørende rolle, når det kommer til fysisk aktivitet. De kan selvfølgelig også påvirke hinanden til ikke at løbe, men så går de i det mindste, mens de har det sjovt sammen. Vi tvinger dem ikke til at løbe.

De må også gerne gå. Faktisk oplever vi tit, at nogle af de ældre elever helt naturligt matcher op med nogle af de yngre elever ude på ruten, som de støtter og følges med.”

Efter cirka 2 timer slutter løbet og eleverne følges tilbage til skolen, hvor der er fælles afslutning i skolens amfiteater med sang, musik og ikke mindst kåringer af længst løbende elever fra henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling, før eleverne blev sendt på en velfortjent efterårsferie.

Skolernes motionsdag blev første gang afholdt i 1982 på Fyn, hvor en gruppe idrætslærere ville skabe et fælles motionsarrangement. Oprindeligt løb eleverne kun, men med årene har begivenheden udviklet sig til også at omfatte andre aktiviteter.

På Sorø Privatskole har de afholdt motionsdag siden starten af 80’erne, og ligesom andre skoler har de også ændret indholdet gennem årene. De har blandt andet løbet omkring Sorø Sø, dyrket atletik og lavet forskellige bevægelseslege med mere. Men nu er de tilbage ved det oprindelige koncept med fokus på løb.

Det estimeres, at der årligt deltager 700.000 børn på dagen. Tilsammen løber de, hvad der svarer til jorden rundt 35 gange.

Foto: Sorø Privatskole.