Søndag den 13. august præsenteres modtageren af årets HolbergMedalje Ivar Gjørup, som er satiriker, humorist og akademiker ligesom Holberg. På programmet er desuden performancekunstneren Madame Nielsen, som oplæser Holbergs epistler.

En tegneserieforfatter!? Ja, som sådan er er modtageren af årets Holberg Medalje nok bedst kendt. Ivar Gjørup var gennem mere end 25 år manden bag de daglige striber i serien ”Egoland” først i Information og siden i Politiken! Og nu er han så tildelt en af dansk litteraturs fornemste priser: Holberg-medaljen. På søndag den 13. august fra kl. 13.00 taler og fortæller Ivar Gjørup på Tersløsegaard. Senere samme eftermiddag kommer den forunderlige litterat Madame Nielsen og agerer som den reinkarnerede Ludvig Holberg.

Ivar Gjørup

Holberg Medaljen blev indstiftet af Dansk Forfatterforening i 1934 og er siden uddelt hvert år på Holbergs fødselsdag til fremragende forfattere fra Henrik Pontoppidan over Tom Kristensen og Martin A. Hansen til Klaus Rifbjerg og Henrik Stangerup. Med hæderen følger 75.000 kr. fra Statens Kunstfond. Samt en invitation til at forklare sig foran publikum på HolbergMuseet Tersløsegaard.

Akademiker ligesom Holberg
Ivar Gjørup, 71 år, er akademiker – ligesom Holberg, der fra 1717 til sin død i 1754 var professor ved Københavns Universitet. Gjørup er udgået fra Aarhus Universitet som klassisk filolog. Han har bl.a. udgivet en lærebog i latin samt bogen ”Den sjette sans”’ om sprog, skrift og liv gennem tre årtusinder og senest i 2016 storværket ”Platons Gåde”, som er rost for ”en sådan opfindsomhed, humor og tonerigdom, at bogen falder på plads i den holbergske tradition for folkelig historieskrivning.” Desuden har Gjørup forfattet tegneserien ”Egoland”, hvori han strør om sig med referencer og skjulte citater fra Bibelen, Koranen, Radiserne og Anders And!

Madame Nielsen

Baron Holberg som en reinkarnation
Samme dag klokken ca. 14.30 får Tersløsegaard dernæst besøg af forvandlings- og performancekunstneren ”Madame Nielsen”. Hun vil træde frem som den reinkarnerede Baron Ludvig Holberg og ganske forfængeligt læse op af de udødelige epistler. Madame Nielsen er et uhåndgribeligt mærkværdigt væsen, på en gang verdensfjern og dog nærværende. Hun er vokset ud af det multimediale kunstneriske livsværk, der startede med Claus Beck-Nielsen og siden voksede frem til Das Beckwerk for senere at blive til et kuriøst fruentimmer, der har vandret gennem Europa med pen i hånd. ”Damen” er også forfatter, og forlaget Gyldendal har flere gange med vægtige romaner dokumenteret Nielsens eksistens på tryk. Troværdige vidner har endda observeret Madame Nielsen lyslevende i en bolig i Sorø!

Søndag 13. august kl. 13.00: Holbergdag med tale af årets modtager af Holberg-medaljen Ivar Gjørup – og dernæst et møde med baron Holberg i skikkelse af Mme. Nielsen

Entré: 100 kr.

Plads kan reserveres på post@tersloesegaard.dk eller telefon 7446 6770.