”Mit forlangende er, at værelser på Tersløsegaard forundes en skikkelig enke,” skrev Ludvig Holberg i sit testamente i 1748. Til efteråret skal hans sidste vilje igen opfyldes. Den 150 kvm. store smukke holbergske enkebolig bliver ledig til oktober.

Foto: Tersløsegaard

Nu leder Tersløsegaard derfor efter den 19. beboer i rækken siden enkefru Magdalene Mylius som den første flyttede ind i 1756.

Den ”skikkelige enke” forventes ikke nødvendigvis være flink og medgørlig, men ”skikkelig” i ordets gamle betydning: egnet til at skikke sig selv, med andre ord selvhjulpen. Enkeboligen er ikke ment som ”fattigforsørgelse”.

Strengt taget behøver den ny beboer i øvrigt ikke engang være enke, men blot en ”ældre pige af hæderlig stand”.

Den tilføjelse blev indsat, da bestemmelserne for enkeboligen blev revideret i 1861. Ved samme lejlighed blev det i øvrigt præciseret, at den stedlige sognepræst hvert femte år skal udfærdige en erklæring om enkens opførsel til Tersløsegaards bestyrelse. Den regel har dog stilfærdigt fået lov til at gå i glemmebogen, selvom de gamle statutter for enkeboligen aldrig er lavet om.

Fra 1917 overgik administrationen til Den Holbergske Stiftelse. Stiftelsen ejer og driver Tersløsegaard med museum og fire boliger, deriblandt enkeboligen, en tjenestebolig for den ansatte foreviser og to herskabelige udlejningsboliger, hele herligheden omgivet af 2,4 hektar skøn herregårdshave.

Enkeboligen i sydfløjen
Enkeboligen ligger i den søndre sidefløj og indeholder fire elegante stuer samt køkken og bad og på første etage yderligere to værelser, i alt 151 kvm. Dertil et kælderrum og mulighed for en privat have og garage. Der er både pilleovn, brændeovn og el-paneler installeret.

Beboeren får fri adgang til Holbergmuseet og alle Tersløsegaards kulturelle arrangementer. Der er kun godt ti kilometer til Sorø med rigt kulturelt miljø omkring et af landets fineste kunstmuseer, store musikfestivaler, kyndelmissefest, adskillige charmerende cafeer og den pragtfulde akademihave ved Sorø Sø.

Kun et par kilometer fra Tersløsegaard ligger Dianalund med et af Vestsjællands største butikscentre samt jernbanestation med gode forbindelser til henholdsvis København og Slagelse.

Henvendelse vedrørende enkeboligen kan rettes til bestyrelsesformand Flemming Pade, e-mail: flemming@pade.dk.  Yderligere oplysninger om Tersløsegaard kan fås hos foreviser Allan Aistrup, tlf. 7446 66770, e-mail: post@tersloesegaard.dk

/ Tersløsegaard