Interaktiv historiefortælling
Rollespil er i dag så meget mere end sekteriske grupper, der nørder med tabeller og terninger i spil som Dungeons & Dragons og Call of Cthulhu. Fænomenet er i høj grad blevet mainstream og appellerer til en stor målgruppe af mennesker, som gerne selv vil medvirke i historiefortællingen i forskellige genrer som historiske dramaer, fantasy, horror og mysterier.

Mysterier eller mordgåder, hvor publikum indtager rollen som detektiv, har længe været udbredt i vores naboland, hvor dramatiker, producent og instruktør L Per E Pettersson har udviklet det interaktive teater på svenske slotte og herregårde. Comedy Art Theatre spiller nu i Lund, Ystad, Norrköping, Göteborg, Gotland og Stockholm. 15-20 mordgåder er det efterhånden blevet til, og i 2015 besluttede Per sammen med den danske skuespiller Mads Korsgaard at tage konceptet til Danmark – til et slot blot sytten km fra Sorø.

Mads Korsgaard – manuskriftforfatter og mistænkt
Mads Korsgaard er uddannet ved skuespillerskolen og konservatoriet i Stockholm. Han har arbejdet med teater, musical, opera, film, TV og dubbing. Han er aktuel i den svenske spillefilm Det borde finnas regler, den islandske TV-serie Ligeglad samt teaterkoncerten Mustafas Kiosk på Teater V.

Mads Korsgaard

Samtidig har Mads påtaget sig den heftige opgave at fordanske de svenske mordgåder, for der er tale om mere end blot en oversættelse. Forestillingerne er fyldt med historiske referencer, og til Dit Sorø giver han et eksempel herpå. “Den aktuelle forestilling, Et åndedrag fra døden, skriver tiden tilbage til 1929, og i den svenske version spiser én af karaktererne geléhallon, en form for hindbærvingummi som alle svenskere kender. Det bliver i den danske udgave til Kongen af Danmark-bolcher, som ifølge sagnet blev designet til Christian 5.”, fortæller Mads Korsgaard.

Den totale illusion
Denne og mange andre spidsfindigheder fra Danmarkshistorien kan du opleve på Næsbyholm Slot, hvor mordgåderne får en fornem historisk, autentisk og nostalgisk kulisse. “Vi er kisteglade for samarbejdet med Næsbyholm Slot, fordi publikum dér får mulighed for frit at bevæge sig rundt på slottet. De kan åbne skuffer, ja, de kan kort sagt virkelig komme bag kulisserne på det spændende gamle slot, og se nogle af de ting og sager, som gæster normalt ikke får adgang til”, siger Mads Korsgaard, og tilføjer at Næsbyholm Slot er gået all-in på konceptet. “Slottet har dyrket Gatsby-tiden med anskaffelser af møbler og nips og giver derfor mulighed for den totale illusion af mordgåden og dens æra.”

Udover skrivearbejdet er Mads Korsgaard én af de otte professionelle skuespillere der møder publikum i mordgåden på slottet. En forestilling der er integreret med en lækker menu, og hvor mange benytter sig af muligheden for at overnatte på slottet.

Mord, mad og munterhed
Og hvad har du så i vente når du bestiller billetter til forestillingen? Jo, publikum oplever først mordgåden fra hver af de otte mistænktes synsvinkel. Efter forretten kan man vælge hvem af de mistænkte man vil følge, idet der opføres fire parallelle scener rundt omkring på slottet.

Efter hovedretten skal publikum træde i karakter. De skal forhøre skuespillerne, hvis evne til improvisation kommer på skarp og sjov prøve. Undervejs kan man notere sine iagttagelser ned, og blandt dem der gætter rigtigt, trækkes der lod om en hovedpræmie (det er en hemmelighed, hvad det er).

Undervejs i menuen får publikum en tæt kontakt til både skuespillerne og hinanden, hvilket i sig selv giver anledning til meget munterhed. Således er mordgåderne på Næsbyholm Slot også et særdeles godt bud på en ‘teambuilding’-øvelse for virksomheder, der ikke vil stresse men gerne forkæle deres medarbejdere.

Læs mere på www.mordgåde.dk

Foto: Anne Beth Witte – se flere billeder her