I en ny bog Fra markedsplads til messehal, der er udgivet med støtte fra bl.a. Velux Fonden og har forord af direktør Grete Højgaard, Messe C, skildrer den lokale forfatter Johannes Lundstrøm messens historie.

Johannes Lundstrøm

Med baggrund som en af landets mest erfarne udøvere i messebranchen beskriver Johannes Lundstrøm først varedistributionens vilkår fra middelalderen frem til industrialiseringen. Dernæst fører han læseren via de tyske ’Mustermesser’ og den første verdensudstilling i London i 1851 frem til de udstillingsaktiviteter disse begivenheder ansporede til i Danmark allerede året efter.

I starten var det sporadiske, men meget velbesøgte udstillinger, der prægede billedet. Velbesøgte, da udstillingerne ikke blot præsenterede produkter med salg for øje, men også bød på alskens former for underholdning. F.eks. havde Den Nordiske Industri- Landbrugs- og Kunstudstilling i København i 1888 mere end 1.350.000 besøgende, hvilket var mange da Danmark først i 1881 havde passeret 2 millioner indbyggere.

Så i 1910 tog udviklingen en skelsættende drejning. En vandreudstilling for foreningen Dansk Arbejde på fregatten Jylland besøgte bl.a. Fredericia Gl. Havn, og inspirerede lokale kræfter til at arrangere en årligt tilbagevendende udstilling med Leipzigermessen i Tyskland som forbillede.

Allerede tre år efter kunne initiativtagerne slå portene op for deres første udstilling, som de havde døbt Købestævne for at signalere, at der var tale om en ren dansk messe. Den blev afholdt i bl.a. en eksercerhal i Fredericia og blev, trods betydelig skepsis hos bl.a. hovedbestyrelsen i foreningen Dansk Arbejde, en kæmpesucces.

Foto: Fra markedsplads til messehal. Interiør fra Chrystal Palace i London, hvor den første verdensudstilling blev afholdt i 1851. © Chrystal Palace Museum, London.

På grund af krigen blev det næste Købestævne udskudt til 1915. Det blev en endnu større succes, og gav anledning til at det tredje Købestævne kunne slå portene op til Danmarks første messecenter, der blev taget i brug den 5. August 1916.

Hermed startede en udvikling i messecentrenes tegn over hele landet. Først kom Kæmpehallen (Forum) i København i 1926. Så fulgte Aalborghallen (1933), Fyens Forum i Odense (1936), Herning Hallerne (1954), og Bella Center (1965). Men her stopper forfatteren ikke, for nok hører Øksnehallen i København ikke til blandt de store messecentre, men dens historie er ikke mindre spændende.

I bogens sidste afsnit bringes læseren på en rundrejse til de 50 største messecentre i Europa, hvor Messecenter Herning er nr. 20 og Bellacenter nr. 38.

Den der læser bogen vil opleve, at det at kende historien bag messecentrene giver de store haller liv på en fascinerende måde, for det er ikke småting de har været brugt til, ud over messer.

Om forfatteren

Johannes Lundstrøm har solid erfaring i messebranchen, hvor han har virket både som bruger og som entreprenør i over en menneskealder. Undervejs var han i mange år medlem af bestyrelsen, og i en periode også formand, for messe team (i dag Evex) brancheforeningen for udstillingsbranchen i Danmark, der bl.a. tæller tre af landets største messecentre blandt medlemmerne.

Foto: Fra markedsplads til messehal. Købestævnets bygning på Prins Christians Bastion, Fredericia. Arkitekt: O. Gundlach-Pedersen (tegnede også Forum). © Messe C.

I 1990 udgav han bogen Projektstyring af Udstillinger på daværende Teknisk Forlag. Herom skrev Lars Gjedsig i bladet Markedsføring: ”Johannes Lundstrøm har i ny bog fået hele messens forvirrende problematik ned i øjenhøjde – i et nødvendigt og godt værktøj for udstillere. Den bør være tvangslæsning både for førstegangsudstillere på messer – og for de mere drevne.”

Arbejdet i Europas messehaller gjorde ham nysgerrig efter at kende dem også i et historisk perspektiv og forstå, hvorfor der lige ligger et messecenter, hvor det nu en gang ligger. Han begyndte derfor at søge i arkiver og gamle tidsskrifter, og jo mere han søgte, jo mere spændende blev det. Så spændende, at han til sidst stod tilbage med et brændende ønske om at dele den indsamlede viden med andre.

Du kan bestille bogen ‘Fra markedsplads til messehal’ hos Svegård Bog & idé eller direkte hos forlaget Birmar.