”Hvor er vi på vej hen i Europa, nu og i de kommende år set under påvirkning af den øvrige globale udvikling”? TV2 reporter og journalist Svenning Dalgaard gav sine bud herpå i Filadelfias festsal.

Dianalund – Stenlille Rotary klub havde indbudt naboklubberne til et fællesmøde, hvor de 150 fremmødte fra hele Vestsjælland også nød et godt måltid fra stedets køkken, fortæller klubbens præsident Vagn Kildsig.

Svenning Dalgaard og glade arrangører.
Fra v. Ib Arvin, Vagn Kildsig og Ingse Rasmussen

Med mange års erfaring, overblik, saglighed og undervejs et glimt i øjet fik vi alle både nogle ”brikker” på plads og noget at tænke over fra Svenning Dalgaard. Den sidste time hjulpet på vej af mange gode spørgsmål fra deltagerne.

De store landes historiske baggrund blev klart ridset op og nutiden bl.a. med et Rusland ledet af Putin, der oplevede sult og 2 brødres død under belejringen af Leningrad til en USA præsident med alternative sandheder og et Kina, der opererer globalt med stigende styrke samt de sociale medier, der udfordrer vore demokratier. Ja, store globale bevægelser og et utal af spørgsmål.

Set både udefra og indefra er Europas udfordringer ikke mindre. Selve grundlaget, som EU bygger på vakler, og der er bestem ikke nogen facitliste på, hvor vi ender om få år.

EU landenes forskellige opfattelser af demokrati og de mange særinteresser træder nu for alvor frem, når udfordringerne er store, bl.a. med flygtninge, svag økonomi specielt i Sydeuropa og usikkerheden vedr. de store landes kurs.

Et Europa, der udvikler sig i flere hastigheder og måske reelt går i opløsning, er ikke mere et usandsynligt scenarie – bl.a. med aktuel adresse til valgene i Frankrig, Holland og Tyskland.

En berigende aften, der sluttede sent og dog alt for hurtigt.