Antallet af udenlandske overnatninger i Sorø Kommune er steget kraftigt over de senere år. Især hollændere og kinesere markerer sig i statistikken, fortæller kommunen i en pressemeddelelse.

Det går godt med turismen i Sorø Kommune. I hvert fald at dømme efter den seneste opgørelse over antallet af overnatninger på hoteller, bed and breakfasts og campingpladser. Den viser en stigning i antallet af overnatninger på 7,5 procent fra 2015 til 2016 – fra 68.221 til 73.346 overnatninger.

De ekstra gæster er både udlændinge og danskere, men især antallet af udenlandske overnattende er steget markant – hele 38 procent eller 2950 overnatninger.

Lars Mortensen, restauratør Støvlet Katrines Hus, repræsenterer Sorø Erhvervsudviklingsråd i det oplevelsesøkonomiske netværk for Sorø Kommune. Han siger:

– Det er en rigtig flot stigning, vi ser her, men vi forventer os meget mere i 2017. Især gæster fra Tyskland burde stige efter de store fremstød, der blev gjort i 2016 gennem Visit Vestsjælland. Vores udfordring er nu at sørge for at udvikle nye og flere arrangementer og oplevelser i stil med Kyndelmisse, Klassisk Køredag og Halloween, som er store succeser, hvor vi henter mange gæster ude fra. Specielt i feriesæsonen mangler vi arrangementer. Vi skulle jo gerne holde turisterne i byen. Vi i netværket vil arbejde mod dette mål, så vi er klar til at byde turisterne velkommen i 2017.

Formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, Anne Madsen, siger:

– Jeg synes, vi skal glæde os over den fine fremgang, som tallene viser. Og så synes jeg, vi skal se det kæmpe potentiale, der ligger lige uden for Danmarks grænser, i Tyskland og Sverige, og blive bedre til at udnytte det. Vi skal bruge samarbejdet i Visit Vestsjælland til at skabe netværk mellem turismeaktørerne, så vi kan tilbyde pakker med ture, temaer og oplevelser, der giver folk lyst til at blive længere.

Det er især gæster fra Holland og Kina, som valfarter til Sorø Kommune. Til sammen udgør de cirka halvdelen af alle de udenlandske overnatninger. Herefter kommer svenskere, tyskere og nordmænd.

Mens kineserne typisk er krydstogtturister, som rejser efter et fastlagt program og ikke har mere end en enkelt overnatning i Sorø, er de nordeuropæiske turister mere tilbøjelige til at udforske lokalområdet og krydre ferien med spontane oplevelser.