Hvad har robotter med heppekor at gøre? Og hvad laver Danmarks bedste DJ på et naturvidenskabeligt center? Tag med til First Lego League i Sorø på lørdag og find svaret.

lego leagueNår årets First Lego League-turnering løber af stablen på lørdag, er Videnscentret på Sorø Akademi omdannet til en kogende arena med hundredevis af børn og unge, der skiftevis dyster i robotkampene og fremlægger deres projekter for dommerne. Adrenalinen bruser, og stemningen er på kogepunktet. Og det er netop det, der er pointen med First Lego League-turneringen, siger Sorø Kommunes sciencekoordinator, Morten Holm Svensson, som står for turneringen.

– Alle holdene arbejder hårdt op til turneringen og knokler virkelig med deres projekter. Derfor er det også vigtigt, at selve turneringsdagen ikke kommer til at minde om en eksamen. Det skal være en festdag – og det bliver et brag af en fest. De unge mennesker skal opleve glæden ved at fyre den af sammen med deres holdkammerater. Vi har hyret Danmarks bedste DJ til at passe mixerpulten, så jeg kan godt love, at der bliver gang i den.

Og der er en mening med galskaben, understreger Morten Holm Svensson.

– For mig at se, er det netop pointen med First Lego League: At vi låner nogle greb fra sportens verden og underholdningsverdenen og bruger dem til at vise, at videnskab og teknik og projektarbejde er super sjovt og sejt. First Lego League bryder fuldstændig med myten om den ensomme, nørdede professortype. For videnskab og teknologi er jo en holdsport. Det handler lige så lige så meget om samarbejde og kammeratskab, som om videnskab og teknologi. Det er dét, man skal opleve på egen krop, når man er med i First Lego League, siger Morten Holm Svensson.

Sorø inspirerer
Netop den særlige ånd omkring Sorø-turneringen er en inspiration for andre kommuner, fortæller Morten Holm Svensson.

– Flere kommuner har henvendt sig for at få hjælp til at starte deres egne turneringer op. Vi stiller selvfølgelig op, for også på det niveau er det vigtigt at vise, at First LEGO Leagues værdier omkring samarbejde og videndeling er centrale for os.

Om First Lego League

First Lego League er en international videnskabsturnering, som løber af stablen hvert år i november.

Sorø-turneringen finder sted på lørdag den 12. november kl. 9.30-16 på Mærsk McKinney-Møller Videncenter ved Sorø Akademi.

Deltagerne består af hold af skoleelever fra i alt 12 skoler.

Forud for turneringen har holdene arbejdet med deres projekter i 8 uger.

Projekterne handler om et fælles tema, som alle hold i verden arbejder med. I år er temaet: Animal Allies.

Vinderen af den lokale turnering går videre til det skandinaviske mesterskab.

I år falder der yderligere et Wildcard til det åbne europæiske mesterskab, som finder sted i Århus til foråret.

På Sorø-turneringen deltager i år 14 hold fra fem kommuner.

I alt 4 af Sorø Kommunes skoler er med i turneringen: Holbergskolen, Stenlille Skole, Borgerskolen og Frederiksberg Skole.

Det er 9. gang, der afholdes First Lego League-turnering på Videncentret i Sorø.