Ung Sorø kan hjælpe de unge, som ikke har klaret folkeskolens afgangsprøve. Det vigtigste er, at man ikke mister modet, men tager kontakt til Ung Sorø eller UU. Det skriver Sorø Kommune i en pressemeddelelse.

For mange unge, som netop har afsluttet folkeskolens afgangsprøve efter 9. eller 10. klasse, er sommeren en festlig tid. En tid til at fejre, at et kapitel er velafsluttet, og at nye spændende oplevelser og udfordringer venter forude.

Men hvert år er der også unge, som ikke forlader skolen med den eftertragtede afgangsprøve i hus. Enten fordi karaktergennemsnittet ikke er tilstrækkeligt til at give adgang til den ønskede ungdomsuddannelse, eller måske fordi personlige eller sociale forhold gjorde, at man ikke fik taget sin afgangsprøve. Med de nye adgangskrav til teknisk skole er der flere unge, som kommer i klemme og risikerer at sidde fast ”mellem stolene” i adskillige år. Men sådan behøver det ikke at gå.

Ung Sorø, ungdomsskolen i Sorø Kommune, har nemlig mulighed for at tilbyde specialundervisning for unge, som har brug for en ekstra hånd for at få afgangsprøven i hus.

carolineEn af de unge, som har taget i mod tilbuddet, er Caroline Nielsen på 18 år. Hun tog afgangsprøven i 2013, men hendes karaktergennemsnit var så lavt, at hun ikke kunne komme ind på den ungdomsuddannelse, hun havde i kikkerten. Efter at have gået et par år, hvor hun blandt andet gik til psykolog, kom Caroline i efteråret 2015 via UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning) i kontakt med Camilla Ledsgaard Jensen fra Ung Sorø.

Ung Sorø tilbød at tilrettelægge et individuelt forløb for Caroline, hvor hun fik hjemmeundervisning nogle få timer om ugen og sideløbende var på en rideskole. Målet var at løfte Carolines karaktergennemsnit, så hun ville kunne komme ind på den ønskede uddannelse.

Caroline siger:
– Min lærer, Kirsten, var utrolig sød. For første gang oplevede jeg en lærer, som lyttede til mig og forklarede tingene på en måde, så jeg forstod det. Hun var også med ude ved hestene og så mig fra en anden side.

Camilla Ledsgaard Jensen, som er souschef i Ung Sorø, siger:
– Vi har mulighed for at tilrettelægge et forløb, som tager udgangspunkt i de unges interesser. I Carolines tilfælde er det heste, som er hendes store interesse. Den interesse blev inddraget i undervisningen og var med til at fastholde motivationen i forhold til det at blive parat til en ungdomsuddannelse.

Efter hvad der i tid svarer til ca. 3 ugers undervisning, gik Caroline igen op til afgangsprøven. Denne gang gennemførte hun med både 4-, 7- og 10-taller og er nu fuldt rustet til at tage en ungdomsuddannelse.

Caroline siger:
– Jeg kan kun opfordre andre unge i samme situation til at tage kontakt til UU eller Ung Sorø. Det har betydet meget for mig at møde en lærer, som rent faktisk kunne hjælpe mig. Og jeg har fået mere selvtillid og tro på mig selv, fordi jeg nu har klaret eksamen.
Camilla Ledsgaard Jensen siger:

– Det vigtigste er, at de unge ikke mister modet. Der findes altid en løsning! Hvis man er havnet i en fastlåst situation, kan man komme til os i Ung Sorø eller til UU. Så finder vi en løsning.

I år har fire unge fra Sorø Kommune været igennem særligt tilrettelagte undervisningsforløb hos Ung Sorø.

Kender du nogen?
Det er fortsat hestene, der har Carolines store interesse. Hun håber at få kontakt til en rideskole, et stutteri eller et andet sted, som arbejder med dyr eller hesteudstyr, og som har brug for en ung pige med masser af gå-på-mod. Hvis du kender et sted, som kunne være relevant for Caroline, er du meget velkommen til at kontakte Camilla fra Ung Sorø på telefon 30 36 63 25 – så vil hun formidle kontakt.