Otte sommerdage med masser af skøn jazz er i vente i Sorø. Fra søndag den 24. juli til og med søndag den 31. juli bliver der spillet tyve jazzkoncerter forskellige steder i hele kommunen.

Fornyelsen er omfattende. Sorø Jazzfestival har for første gang børnejazz på programmet, ligesom der åbnes for gammeldags New Orleans jazz med vaskebræt og banjo. Desuden vil der i år blive spillet på Torvet. En særlig hyldest til jazzens kvinder vil blive fremført af et dansk-svensk dameorkester, og i Victoria biografen gives en prøve på levende ragtimeklaver som det blev spillet i stumfilmens dage for hundrede år siden.

Jerry Bergonzi

Internationale navne
Sorø Jazzfestivalen byder ikke alene på mange af dansk jazz’ fineste musikere, men tiltrækker også internationale solister. Blandt andre kommer fra Holland den stærkt efterspurgte nye soul-wonderboy Daniel von Piekartz, fra USA den garvede tenorsaxofonist Jerry Bergonzi og fra Italien harmonikaspilleren Francesco Cali.

Festivalen præsenterer endvidere nogle store formater, nemlig en oktet der spiller Westcoast jazz, og et 18-mands bigband, der under pianisten Ole Kock Hansens ledelse giver en mindekoncert for Niels-Henning Ørsted-Pedersen, som ville være fyldt 70 år i år. Fredagen i festivalugen er i øvrigt helliget store saxofonister, der i tre på hinanden følgende koncerter vil give den for fuld udblæsning på deres horn.

Daniel von Piekartz

Nye spillesteder
Nyt er også, at flere nye spillesteder medvirker i Jazzfestivalen. Det er Sorø Golfklub i Suserup, Ødemark Gods i nærheden af Bromme, det nye Parnas ved Sorø Sø, musikcafeen Troubaduren ved Torvet og Hotel Postgaarden, som vender tilbage som jazzspillested.

Festivalen både begynder og slutter i kirker, første søndag med en triokoncert i Munke Bjergby Kirke og sidste søndag i Sorø Klosterkirke, hvor musikstafetten rækkes videre til Sorøs Klassiske Musikfestival ved en koncert med et stort amerikansk orkester, foran hvilket den unge dansk saxofonist Aske Drasbæk skal blæse den sidste jazzsolo, før en serie klassiske koncerter tager over i den følgende uge.

Sorø Jazzfestival støttes af Sorø kommune og Statens Kunstfond samt af fonde og sponsorer, deriblandt den lokale ølsponsor Dagmarbryggeriet, hvis gode øl kan smages under de fleste koncerter.