ankerhus bibliotek forskning lilleI alt 2.526 nye studerende får i dag besked om, at de kan begynde på en uddannelse på University College Sjælland. Det er det højeste antal nogensinde og syv procent flere end ved optaget i 2014. Generelt er optagelseskvotienten højere i år, og der er kun få ledige uddannelsespladser tilbage.

På baggrund af rekordstort ansøgertal på 14.505 ansøgninger til en uddannelse hos UCSJ, bliver 2.526 ansøgere i dag tilbudt at starte på UCSJ efter sommerferien eller i februar 2016. Det er syv procent flere end sidste år, og generelt er kampen om pladserne skærpet med højere adgangskvotienter på mange af uddannelserne. Det gælder blandt andet på den populære sygeplejerskeuddannelse, hvor den gennemsnitlige adgangskvotient i år nu er oppe på 6,7.

På enkelte uddannelser er der dog stadig ledige pladser. Det gælder blandt andet de to forholdsvis nye uddannelser Leisure Management og Administrationsbachelor, der ikke er underlagt samme dimensioneringer som størstedelen af UCSJ’s otte øvrige uddannelser. Disse to uddannelser står også for den procentvis største vækst i antallet af optagede. Således er optaget på administrationsbacheloruddannelsen i Næstved vokset med hele 53 procent, mens Leisure Management uddannelserne i Roskilde og Nykøbing Falster tilsammen har en vækst på 15 procent i optaget.

Plads til flere lærere og pædagoger
Der er også ledige pladser på læreruddannelsen, der i år har god succes i optaget. Hele 11 procent flere studerende er optaget på uddannelserne, så i alt kan 234 begynde til september. Professionshøjskolerne på landsplan har en fremgang i optaget af lærere på 6 procent, så generelt er optaget i fremgang. Studerende med et gennemsnit på mindst 7 kan komme ind på læreruddannelsen. Har man et lavere gennemsnit, kræves en bestået optagelsessamtale.

Ligesom på læreruddannelsen er der på pædagoguddannelsen i år færre ansøgere, end der er plads til. Alle uddannelsespladser er dog besat på sommer-optaget, mens der stadig er ledige pladser på vinteroptaget med start februar 2016.

Camilla Wang
Camilla Wang

Kvalitet tæller
For rektor på UCSJ Camilla Wang er optagelsestallene positiv læsning:
– Det er dejligt at se, at alle vores uddannelser har vækst i antallet af optagede, og det er også positivt, at man skal gøre sig umage for at komme ind. Det er vigtigt at sende det signal, at man skal gøre det godt på ungdomsuddannelserne, hvis man vil øge sine chancer i uddannelsesvalget, siger Camilla Wang.

At læreruddannelsen – trods de skærpede adgangskrav – har fremgang mener Camilla Wang især skyldes, at lærerfaget har fået et bedre omdømme, samt at de dygtigste unge er begyndt at kigge på fremtidsudsigterne, når de vælger uddannelse.

– Det er jo et alsidigt fag, hvor der er rigtigt gode muligheder for at få arbejde efter endt uddannelse, og så tror jeg på, at mange unge er blevet opmærksomme på, at uddannelsen fagligt er blevet mere krævende og tilbyder et engageret miljø, som mange studerende efterlyser, siger rektor Camilla Wang, der oplever, at beskæftigelsesmulighederne er en vigtig faktor, når man skal vælge uddannelse:

– I den sammenhæng har professionsuddannelserne et godt tilbud til de unge, fordi uddannelserne generelt fører til beskæftigelse i en konkret profession, takket være uddannelsernes praktikforløb i professionen, der gør det lettere umiddelbart at komme i gang på arbejdsmarkedet.

Find en ledig uddannelsesplads
I de kommende uger er det muligt at søge ledige pladser med studiestart til september. Aktuelt er der plads på studierne lærer, administrationsbachelor samt Leasure Management. Der kan også opstå ledige pladser på andre studier.

På hjemmesiden for UCSJ kan man følge med i, hvor der er ledige pladser, ligesom man her også kan få et overblik over adgangskravene. Der vil i den kommende tid være informationsmøder i Næstved, Roskilde, Nykøbing F samt Vordingborg, så man kan komme nærmere på uddannelserne.

Ansøgningen skal være modtaget senest 14. august, men da det kan tage tid at samle dokumentation m.v., anbefaler UCSJ, at ansøgere orienterer sig om kravene og sender en ansøgning så hurtigt som muligt.

Oversigt over optagelsestal
Kan downloades ved at følge dette link: http://kortlink.dk/h3cw

Om University College Sjælland
University College Sjælland er professionshøjskolen i Region Sjælland, som udbyder 10 mellemlange videregående uddannelser. University College Sjælland har 10.000 studerende og 600 medarbejdere fordelt på 6 lokationer. University College Sjælland har en omfattende efter- og videreuddannelse, kursus- og formidlingsaktivitet med flere tusinde studerende og deltagere på årsplan. Center for Undervisningsmidler Sjælland er en del af University College Sjælland, som servicerer skoler m.v. i hele Region Sjælland. Yderligere info www.ucsj.dk