Juleaften nærmer sig. Gaverne skal købes, julemaden skal laves, og hjemmene skal pyntes op. Jakob Meibom, medlem af byrådet og kostlærer på Sorø Akademis Skole, holder jul med sin familie på kostskolen. De bliver i år 12 personer, som skal fejre juleaften på Absalon/Frederik d. 2’s hus.

Karen Boserup har i den anledning interviewet Jakob Meibom om hans juletraditioner.

Jakob Meibom
Jakob Meibom

Hvordan er det at holde jul på kostskolen?
Det er dejligt, når kosteleverne tager på ferie, der bliver så stille. Det er rart for en kort periode med stilheden, men det er også skønt når de kommer tilbage, og der igen er masser af liv og aktivitet på skolen.

Hvad siger børnene til at holde jul på skolen?
Mine fire drenge kan godt lide det. De får bl.a. lov til at være i fællesstuerne, som de til hverdag ikke må benytte, da de er til alumnerne.

Har I en traditionel julemiddag, som I plejer at få hvert år?
Ja, vi får hvert år andesteg, flæskesteg og medister – der skal være masser af mad!

Køber I jeres julegaver i Sorø?
Vi køber så vidt som muligt julegaverne i Sorø for at støtte op om det lokale, men det vi ikke kan få her i byen, køber vi over nettet.

Hvad synes du om Sorø som juleby?
Det er en rigtig lille og hyggelig by at holde jul i, og meget smuk pyntet op. Jeg elsker at gå igennem klosterporten, der stråler med julelysene.

Har du nogen ideer til, hvordan Sorø kunne forbedres i julen?
Jeg synes godt, at butikkerne kunne appellere mere til, at de lokale skulle købe julegaverne her i byen. Man kunne eventuel lave en rabatordning, hvor man indsamlede nogle point. Jo flere julegaver, man købte i Sorø jo større rabat. Man kunne skabe en økonomisk fordel for kunderne ved at butikkerne dannede ét stort samarbejde.

/KB