En jazzbegivenhed i verdensklasse venter jazzlyttere i Sorø. Tirsdag aften den 4. november åbner Kulturcafé Ludvig sin scene for fire rigtig tunge jazzveteraner, der samles for at spille musik af den berømte pianist Horace Parlan. Koncerten bliver en live demonstration af det repertoire, de fire musikere dagen efter vil gå i studiet for at indspille på et hyldestalbum til Horace Parlan.

Horace Parlan bag flyglet - dengang...
Horace Parlan bag flyglet – dengang…

Pianisten Horace Parlan er en af de sidste tilbageværende store amerikanske jazzmusikere, der i 1970’erne slog sig ned i Danmark og gjorde landet til en stormagt på jazzens verdenskort. Parlan bosatte sig med sin (nu afdøde) danske kone i Skælskør. I dag er den nu 83-årige musiker på plejehjem i Korsør. Han har lovet at komme til sin egen koncert i Sorø.

Da han i sin tid ankom til Danmark var han en sensation. Ikke alene havde han i Amerika spillet med Charlie Mingus, Roland Kirk og Booker Erwin og kom straks på den københavnske jazzscene i selskab med solister som Johnny Griffin, Dexter Gorden og Ben Webster. Han beviste samtidig ved tangenterne med sin suveræne og absolut unikke teknik, hvordan et handicap kan overvindes. Horace Parlan havde nemlig haft polio og var lam i to af sin højrehånds fingre!

Parlan blev en yndling blandt jazzfolket og spillede flittigt, blandt andet i en årrække fast med den Sorø-bosatte bassist Jimmi Roger Pedersen. Desuden gjorde Parlan sig gældende som komponist bl.a. med de eftertænksomt smukke melodier på albummet ”love songs” i 1990’erne.

De fire musikere der nu hylder den gamle pianist ved koncerten på Ludvig er samlet specielt til lejligheden. Den svenske tenorsaxofonist Tomas Franck med den store Coltrane-inspirerede tone på hornet har i en årrække været en velkendt frontfigur på den danske jazzscene. Pianisten Thomas Clausen er også af den gamle jazzgarde med en så respektindgydende karriere bag sig, at han kaldes for den væsentligste danske jazzpianist. Bassisten Jimmi Roger er den, der har været tættest på Horace Parlan. I flere år spillede de fast sammen, både i Danmark og på turnéer i udlandet. Kvartetten fuldendes af den fabelagtige amerikanske trommeslager Adam Nussbaum, som bl.a. har spillet med Stan Getz, Sonny Rollins, Lee Konitz og mange andre af jazzens topsolister.

Tirsdag den 4. november kl. 19.30: Kulturcafé Ludvig, Ingemannsvej 5, 4180 Sorø, www.kulturcafeludvig.dk