Lørdag den 13. september åbnede Sorø Museum særudstillingen Broderi i lange baner. Over 100 mennesker kiggede forbi for at se samlingen af broderier.

Det er trendy at brodere, måske fordi broderi tager tid – den største mangelvare i vores del af verden. Men broderi har altid været betragtet som den fineste form for håndarbejde – et hjem med broderier var et hjem med overskud, hvor kvinderne ikke behøvede at arbejde eller reparere tekstiler, men kunne brodere for deres egen fornøjelses skyld. I begyndelsen af 1800-tallet fyldte broderi en tredjedel af pensum på højere pigeskoler og i slutningen af 1800-tallet arbejdede mange ugifte kvinder som broderersker.

Omdrejningspunktet for udstillingen på Sorø Museum er Den Klassiske Broderiskole i Haslev, der udbyder 6 årige undervisningsforløb i klassisk broderi. I løbet af de 6 år gennemarbejdes hele 16 teknikker.

Udstillingen i Sorø viser arbejder fra 3 afgangselever, Helle Jensen, Mai-Britt Bille og Dorrit Henriksen, der bl.a. tager udgangspunkt i museets samling af dragværk. Se en lille video om broderi-udstillingen nedenfor.

Udstillingen kan ses frem til den 9. november 2014. Herefter afløses broderierne af juleudstillingen, der åbner samme dag, som juletræet tændes på Torvet.

Sorø Museum har åbent tirsdag til torsdag og søndag kl. 13 – 16 samt lørdag kl. 11 – 14. Der er gratis entré.